į pradžią turinys susisiekite  
NAUJIENOS
2018-07-19. KOKIĄ SPECIALYBĘ RINKTIS PO MOKYKLOS

Jeigu šiandien užduotume klausimą, kokių sričių specialistai yra paklausiausi, vienareikšmiškai atsakyti būtų sunku, tačiau tendencijos - aiškios. Akivaizdu, kad 45 procentai darbdavių jaučia darbuotojų stygių, trūksta tam tikrų sričių specialistų. Be to, į populiariausių  specialistų dešimtuką patenka tie, kuriems nebūtinas aukštasis išsilavinimas: elektrikai, suvirintojai, šaltkalviai, IT specialistai, gamybos darbuotojai.

 

Analizuojant darbo rinkos pokyčius, darbdavių konkrečius pageidavimus ruošiant tam tikrus specialistus, Jonavos politechnikos mokykla nuolat atnaujina mokymo programas. Bene visos mokymo programos jau yra šiuolaikinės, pritaikytos paruošti specialistus, gebančius prisitaikyti šiuolaikinėje darbo rinkoje.

 

Jaunuolius į profesinį mokymą galime pritraukti tik per kokybę, o kokybės rodikliais galime pasidžiaugti užimtomis prizinėmis vietomis nacionaliniuose konkursuose ar skirtomis vardinėmis stipendijomis. Šiemet nacionaliniame elektrikų konkurse elektros įrenginių elektromechaniko specialybės besimokantis mokinys Tadas Kupčiūnas laimėjo I vietą, o Jeronimas Rimkevičius – III.

 

Taip pat Tadui Kupčiūnui yra skirta vardinė AB ,,Achemos“ stipendija už gerą mokymąsi, o ateityje mokiniui bus sudarytos visos sąlygos ne tik atlikti praktiką, bet ir likti dirbti vienoje didžiausių Kauno regiono įmonių. Dovydas Šimbaras, 2018 metų suvirintojo specialybės absolventas, nacionaliniame suvirinimo konkurse užėmė II-ą vietą. Rezultatai akivaizdžiai rodo, kad įmanoma pasiekti užsibrėžtų tikslų tik atkakliai mokantis, bendradarbiaujant su profesijos mokytojais ir nuolat būti atviriems pokyčiams bei domėtis savo pasirinkta profesija.

 

Jeigu šiandien pastebime, kad darbo rinkai nuolat reikalingi elektrikai, suvirintojai, automobilių mechanikai, reiktų atkreipti dėmesį, kad artimiausiu metu gali būti, kad šie specialistai negalės dirbti neišmanant šiuolaikinių technologijų, nemokant minimalių programavimo elementų, nes šiuolaikinės darbo vietos sparčiai tampa robotizuotos ir pan.

 

IRT bendrovių asociacijos  ,,Infobalt“, investicijų plėtros agentūros ,,Investuok Lietuvoje“ ir Mosta“ tyrimo rezultatai rodo, kad iki 2020 metų Lietuvoje reikės 13.300 IT specialistų. Prieš metus ,,Infobalt“ skaičiavo, kad iki 2020 metų reikės 11.000 IT specialistų. Kaip matome, šis skaičius nuolat auga. Pernai bakalauro studijas baigė apie 1.100 žmonių, tad darbo rinkoje tikrai gali įsitvirtinti IT specialistai, baigę mokslus profesinėje mokykloje.

 

IT krypties pasirinkimas yra labai svarbus. Sričių, kuriose gali dirbti IT specialistai yra įvairių: IT įrangos kūrimo ir gamybos, IT infrastruktūros ir IT vystymo.

 

Nuo 2018 metų rugsėjo, mūsų mokykloje pradedami ruošti kompiuterinių tinklų derintojo specialybės specialistai. Šios specialybės mokytis gali asmenys, įgiję vidurinį išsilavinimą, mokymosi trukmė yra 1 metai. Specialybės sritis IT specialybių gausoje būtų IT infrastruktūros kūrimas.

 

Tokie specialistai rūpinasi įmonių serveriais, tinkline įranga, darbu su technine tinklo įranga, darbu su programine įranga, tinklo paslaugų konfigūravimu ir testavimu. Kompiuterių tinklo derintojas gali dirbti įmonėse, kurios turi išplėtotą kompiuterių tinklą ir įmonėse, kurios užsiima telekomunikacinių paslaugų diegimu.

 

Mokymo programa skirta sudaryti tinkamas mokymo ir mokymosi sąlygas, kurios užtikrina kompetencijų, reikalingų skirtingiems kompiuterių tinklo derintojo veiklos procesams: nesudėtingų sistemų dizaino ir architektūros techninių sąlygų, duomenų modelių derinimui, kompiuterinių tinklų komponenčių derinimui, kibernetinės saugos taikymui, naujų darbo vietų įrengimui, tinklų inventorizacijos procedūrų priežiūrai, tinklo duomenų srautų stebėjimui.

 

Norint išsiaiškinti, kurioje konkrečiai IT srityje būtų norima gilintis, mokytis pagal šią mokymo programą būtų puiki išeitis, kad ateityje būtų galima priimti teisingą sprendimą.

 

Remiantis 2017 metų kovo mėnesio ,,Sodros“ duomenimis, IT specialistų vidutinis mėnesio atlyginimas buvo du kartus didesnis nei šalies vidurkis ir siekė 1590 EUR, tuo tarpu Kauno regione vidutinis IT specialisto atlyginimas siekė 1170 EUR.

 

Ar ši specialybė yra skirta tik vyrams? Jokiu būdu,  šios srities specialistų trūkumo problemą padėtų spręsti aktyvesnis moterų įtraukimas į IT sektorių, tad galimybės visiems atsiveria vienodos.

 

Norime priminti, kad 2018 metais mokykloje priimami mokytis asmenys pagal pagrindinio ugdymo programą ( 9 ir 10 klases), vidurinio ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programomis (11-12 klasės kartu su profesija), o asmenims, įgijusiems vidurinį išsilavinimą, bei siekiant pirmos kvalifikacijos, Jonavos politechnikos mokykloje siūlomos šios specialybės: kompiuterinių tinklų derintojo, statybos verslo paslaugų teikėjo, siuvėjo, kirpėjo, higieninės kosmetikos kosmetiko, suvirintojo, automobilių mechaniko ir elektros įrenginių elektromechaniko. Priėmimas vyksta per LAMA BPO sistemą, konsultacijos, visokeriopa pagalba teikiama atvykus į mokyklą, Kauno g. 75, Jonava, telefonu 8-349-52968 ar mokyklos facebook paskyroje.

 

Jurgita Lukaševičienė, socialinė pedagogė, atsakinga už karjeros ugdymą

 

šaltinis