į pradžią turinys susisiekite  
NAUJIENOS
2019-12-10. KADA RINKSIME SENIŪNUS

Šiuo metu seniūnai yra valstybės karjeros tarnautojai, skiriami konkurso tvarka, o pagal visuomenės apklausos duomenis, 77 proc. piliečių pritaria tiesioginių seniūnų rinkimų idėjai.

 

Atsižvelgiant į gyventojų nuomonę,  siūloma keisti seniūnų rinkimų tvarką ir numatyti, kad seniūnai būtų renkami tiesioginiuose rinkimuose 4 metų kadencijai. Seniūną į pareigas rinktų atitinkamos seniūnijos teritorijos gyventojai, turintys rinkimų teisę.

 

Tiesioginių merų rinkimų įvedimas parodė, kad tokie pokyčiai atnešė teigiamų rezultatų savivaldoje, todėl manau, kad reikėtų atiduoti daugiau valdžios į žmonių rankas įvedant ir tiesioginius seniūnų rinkimus, nes šiuo metu seniūnai neturi pakankamai galių spręsti realias žmonių problemas. Tikiuosi, kad tiesioginiai seniūnų rinkimai būtų efektyvi priemonė stiprinti bendruomenes visoje Lietuvoje ir kovoti su vietinės valdžios neveiksnumu.

 

Posėdžio metu pasiūliau, kad norint suteikti seniūnijoms ir pačiam seniūnui kaip įstaigos vadovui didesnį statusą, apsvarstyti galimybę, kad seniūnas galėtų būti ir tarybos narys. Į seniūnijos biudžeto skirstymą intensyviau įtraukiant vietos bendruomenę, jis taptų atviresnis ir skaidresnis, bus domimasi, ar įgyvendinti gyventojų priimti sprendimai. Taip pat iškėliau klausimą, ar nereikėtų tiesioginių seniūnų rinkimų rengti kartu su vietos savivaldos rinkimais 2023 m., skiriant laiko įsigalioti naujai tvarkai ir atitinkamai pasiruošti pirmiesiems tiesioginiams seniūnų rinkimams.

A.Strelčiūnas