į pradžią turinys susisiekite  
NAUJIENOS
2019-02-25. KELETAS PASTEBĖJIMŲ APIE SAVIVALDYBĖS VEIKLOS ATASKAITĄ


Atrandu pašto dėžutėje Jonavos savivaldybės tarybos veiklos ataskaita už 2015 - 2019 metus. Pasidaro įdomu. Nuodugniai perskaitau ir kuo toliau tuo labiau turinys priverčia šypsotis. Šypsausi ne dėl to, kad viskas labai gražu, bet banalu. Negi mūsų išrinkti tarybos nariai palaimino šitą sukoncentruotą socialdemokratų reklamą?

 

Atsiskaitoma gi už visus.

 

Panagrinėkim:

Pirmuose keturiuose puslapiuose puikuojasi septynių komitetų pirmininkų abrazėliai. Šeši Socdemai ir vienas Valstietis. Na čia ne paslaptis, kad socdemai valdo kraštą "iš peties", na o B. Liutku "priėmė" į savo tarpa bent jau iš šiokio tokio padorumo (čia aš su sarkazmu, kaip ten tie reikalai su komitetais sprendžiasi daug maž žinau). Žodžiu įvadas byloja, kad leidinys iš esmės apie socdemus...

 

Toliau +- sporto infrastruktūra. Na sportas gerai, jam reikia bazės, bet tokių kaip pajamų jis mūsų rajone negeneruoja. Šio skyriaus nevertinu neigiamai net nesigilindamas, jog arenos statybos užuomazgos buvo dar Liutkaus meravimo laikais ir t.t.

 

Toliau gatvių rekonstrukcija. Na čia jau nereikia plėstis, bet gyventojai rekonstrukciją įvertino ir mato, kad pagrąžintos gatvės patogumo nesuteikia. Yra N kliauzų, kurios pateisinamos projektavimo darbais. Mat juos šunys tuos projektuotojus kurie laikosi standarto, bet kai kurios gatvės galėjo būti ir keturių juostu.

 

Čia jau užsakovas kaltas, kad išsireiškė taip, kaip jam atrodė geriau. Jonavoje eismo reikalai patikimi virėjui ir tai viską paaiškiną. Atsiprašau, jei iki šio momento jis įgijo kokį aukštąjį mokslą ir aš to nežinau. Manau toks įvykis būtų plačiai nušviestas spaudoje. 


Tiesa tik pamiršta nurodyti daug maž kiek gatvių rekonstrukcijos finansavo ES fondai ir kiek savivaldybė. Būtų labai puiku, jei nurodytumėte lėšos buvo panaudotos iš biudžeto, ar skolintos.

 

Miesto gatvių apšvietimas. Per keturis metus visi seni šviestuvai pakeisti į naujus LED. Na taip, aš dar prieš 6 - 7 metus juos keičiausi namuose. Geriau sykį investuosiu ir po to mažiau mokėsiu už energiją. Jei jau čia savivalda nepasistūmėtu, tai iš viso būtų kažkokia utopija... Nematau kuo girtis.

 

Beje čia reikėtu paklausti arčiau sporto bazės įrengimo, bet žiauriai įdomu kaip ten su tais miesto stadiono didžiaisiais šviestuvais? Bele sumontuoti ir investuotos lėšos. Kada nors jie bus naudojami, ar bestovėdami susidėvės ir bus nurašyti?


Rajono apšvietimas reklamoje (oi, atsiprašau - ataskaitoje) neminimas. Aplamai o kam jiems ten šviesa? Tegul troboj vakarais sėdi...

 

Darželių modernizavimas. Vėl tas pats. Nematau kuo girtis, juolab jie modernizuoti labai maža savivaldos lėšų dalimi (kitaip sumos būtų nurodytos).

 

Gerbiamieji, jei jau vaikams neįrengtumėte kelių tų žaidimų aikštelių, kai įrenginėjate niekam nereikalingus ir pasvertos naudos neatnešančius televizorius miesto centre, tai jau žinote...

 

Automobilių aikštelės. Žinote, nesikeiksiu. Man užteko nesąmonių A. Kulviečio g. "automegėju klube", o toliau gilintis tikrai nenoriu. Tegul žmonės patys įvertina...

Niekur nemačiau, kad renovacijos darbus atliktu darbininkai, ant kurių spec rūbų būtų užrašas "Jonavos savivaldybė". Čia tarybos, ar savivaldos nuopelnas? Na taip, administruoja ir skatina tai daryti savivaldybės UAB'as.

 

Už administravima jis gauna procentą. Savivaldybė pakompensuoja mažai pasiturinčius gyventojus (o ką daryti kai nesirūpina, jog tokių mažiau būtų?), bet liūto išlaidų dalis atitenka visu pirma gyventojams, o po to valstybės biudžetui. Kuriame etape dalyvauja savivaldybė? Gal žmonėms padeda gražinti paskolas??? Bele akys mato, jog žmonių sąskaita miestas gražėja.

 

Dviračių takai... Jie taip apraizgė Jonavą, jog kartais neaišku kur veda ir kur pasibaigia. Net reklaminiam leidiniui nesugebėta surasti važiuojančios grupės dviratininkų. Važiuoja vienas vienintėlis, o kiti takai tušti. Realiai taip jie atrodo ir natūroje...

 

Pliažus praleisiu, nes nebūtų naujo smėlio - dvoktu pusė Jonavos.

 

Naujasis Achemos tiltas... Na žinot jūs aplinkelio nesuderinat, o tiltą išstenėjot. Nesicirkinkit. Nebūtų remontuotas Kelių direkcijos skirtomis lėšomis - fūros ratus duobėse paliktu... Tiesa tėtė tuo metu būdamas susisiekimo ministru pagreitino reikalus, na vat vėl jei ne tėtė tai būtų šnipštas... Ačiū tėtei sako fūristai - dar nespėjome duobėse nurauti pakabos...

 

Konteineriai natūralu, už šiukšliu išvežimą mokame beprotiškus pinigus, dar žiurkėmis beliktų apeiti.

Kultūros centras. Šitas projektas vyksta jau 6 - 7 metus. Dotacijos iš Kultūros ministerijos strigo ir buvo vis atkeliamos. Savivaldybė matai padarė viską! Melagiai...

Vėl sportas, nesikartosiu. Ko gero gavosi knygelėje laisvas puslapis...

 

Atidarytas Psichiatrijos dienos stacionaro centas. Oho koks savivaldos nuopelnas! čia kaip ir dviračių takais ir kitomis renovacijomis. Europos Sąjungos struktūrinių fondų dalis 365000 Eur, Valstybės biudžeto lėšos – apie 64000 Eur ir apie 6000 Eur Savivaldybės biudžeto lėšos. Malačiai!

 

Šventės! Dar Romos imperijos laikais paprasti žmonės reikalavo iš valdžios duonos ir žaidimų! Na žaidimų Jonavos savivalda nestokoja, bet kaip bus su duona? O gal mes prastesni?

Seniūnijos. Akmuo, renovacija (vėl ES parama), dar keletas tokių renovaciju, paminklai akmenys, naujas žvyro kelias, palopytos duobės, iškasti pakelės grioviai (na ir smulkinatės. Turbūt vietos tarp nuotraukų daug buvo tai primyslijot...). 


Opa - Šilų, Milagainių bendruomenių materialinės bazės stiprinimas. Kažkas įdomiau. Pasirodo projektas buvo vykdomas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos krypties „LEADER metodo įgyvendinimą (savivaldos ataskaita 2015 - 2019). Projekto vertė apie 14500 Eur. Finansavimo šaltiniai – Europos žemės ūkio fondas kaimo plėtrai, valstybės biudžetas, Jonavos rajono savivaldybės biudžetas. Kiek manote savivaldos biudžetas skyrė projektui, kuris buvo vykdomas net neataskaitiniu laikotarpių? Gerbiamieji, tas nupirktas projektorius, stalai ir kėdės gali būti šiuo metu jau ir nurašyti. Nematau kuo girtis...

 

Žodžiu, už surinktus į rajono biudžetą pinigus eilinį karta Socialdemokratai išleido savo reklaminę knygelę. Tai ne ataskaita. Jei kartais teks dirbti pas tikrą darbdavį žinokitės, kad jis reikalaus apčiuopiamo INDIVIDUALAUS rezultato, o ne paramomis ir skolomis pridengtos abstrakcijos.

 

Ataskaitoje pasigendu:
- Kiek rajono savivaldybė šiuo metu turi skolos ir kokia jos tendencija per pastaruosius 4 metus?
- Kokios sumos kas metus buvo investuojama į savivaldos infrastruktūra iš biudžeto, valstybės ir ES fondų?
- Kiek sukurta ir kiek panaikinta savivaldos biudžeto finansuojamų darbo vietų?
- Kiek rajone kas metus buvo registruota bedarbių?
- Kiek kas metus įregistruota naujų įmonių ir kiek jų bankrutavo?
- Kiek į biudžetą kas metus buvo surenkama pajamų, nekilnojamo turto ir kitų mokesčių?
- Kokie atlikti konkretūs darbai siekiant pritraukti privatu verslą?
- Kiek į rajoną kas metus atvyko ir kiek išvyko gyventojų?

Žmonės tampa protingesni, jų gražiais vaizdais ir šventėmis niūniuoti neverta. Ne šį syki tai kitą turėsite atsakyti į visus klausimus! 


Lai kitą savaitgali bus išrinkti geriausieji ir ne tik jie, bet ir mes būtumėm nusipelnę gyventi geriau  ;)

Donatas Auglys