į pradžią turinys susisiekite  
NAUJIENOS
2020-03-27. RUKLOS GYVENTOJAI NENORI NAUJOSIOS SENIŪNĖS

Virginija Martuzaitė

 

RUKLOS GYVENTOJAI NENORI NAUJOSIOS SENIŪNĖS

 

Šio straipsnio galėjo ir nebūti, o ypač šiuo momentu, kai šalį krečia COVID-19 virusas, jei tam tikrų “faktų” į viešumą nebūtų kėlę aktyvūs piliečiai. O ir kai kurie savivaldybės vadovų veiksmai priverčia atskleisti tam tikras “Savivaldybės virtuvės” detales. Bet apie viską nuo pradžių ir kiek galima trumpiau.


Kaip žinia, 2020 m. vasario mėnesį vyko konkursas į Ruklos seniūnijos seniūno pareigas, jau antrasis, nes pirmas neįvyko tik vienam kandidatui (Ruklos seniūnijos vyriausiajai specialistei) patekus į antrą turą. Antrąjame konkurse dėl “seniūno kėdės” varžėsi net septyni kandidatai.

 

Nors pasak konkurse dalyvavusių komisijos narių (Ruklos seniūnijos seniūnaičių), konkursas vyko grubiai pažeidžiant procedūras, kurios šiuo metu yra apskųstos ir laukiama teisminio proceso, du kandidatai buvo atrinkti ir perduoti Savivaldybės administracijos direktoriaus verdiktui - tai Ruklos seniūnijos vyriausioji specialistė Dovilė Survilaitė, kuri, beje, surinko didžiausią vertinimo balą ir Vilma Akvilė Karoblienė.

 

Pastaroji direktoriaus sprendimu ir buvo pasirinkta į seniūnės pareigas. Akivaizdu, kad čia lošė vien tik politinė korta, nes nebuvo pasirinkta daugiausiai balų konkurse surinkusi, ilgametė seniūnijos darbuotoja D. Survilaitė. Partija ne ta, tai kodėl turėtų rūpėti žmogaus sugebėjimai ir patirtis? Nuo čia viskas ir prasidėjo.


Direktoriaus pasirinkimas į seniūnės pareigas V. A. Karoblienę, sukėlė didžiulį Ruklos seniūnijos gyventojų nepasitenkinimą. Nieko keisto, nes miestelėnai būsimos seniūnės prieš pusmetį net į seniūnaites neišrinko, savo varžovei ji pralaimėjo daugiau nei dvigubai. Nepritardami tokiam direktoriaus pasirinkimui, rukliečiai suskubo rinkti parašus prieš būsimą seniūnę.


“Mes gerai žinome V. A. Karoblienę, nes gyvename mažame miestelyje, kur visi bendraujame ir daugiau ar mažiau susiduriame vieni su kitais. Šita moteris Rukloje pagarsėjusi chamišku ir agresyviu elgesiu, nuolat reiškianti panieką ir neapykantą aplinkiniams ir ypač tiems žmonėms, kurie patiria tam tikrą socialinę atskirtį, o Rukloje jų yra tikrai nemažai.

 

V. A. Karoblienė nerodo pavyzdingo elgesio, negeba bendrauti su žmonėmis, ir ne kartą tą parodė viešai kai siekė tapti Ruklio seniūnaite. Net ir tada žmonės už ją nebalsavo. Manome, kad užėmusi seniūnės pareigas, ji tik pakenks visai Ruklos bendruomenei ir supriešins žmones, nes žmonių supriešinimą ji vykdo jau keletą metų”, tokiu tekstu į Savivaldybės administracijos direktorių kreipėsi Ruklos gyventojai įteikdami per 350 nepasitenkinimo parašų.


“Būtų surinkta kur kas daugiau parašų, bet dėl paskelbto karantino teko nutraukti jų rinkimą. Sužinoję, kas bus naujoji seniūnė, žmonės prašė ko nors imtis, patys net į namus ateidavo prašydami parašų lapų, kad galėtų juos rinkti, žmonių iniciatyva, turime tokį skaičių”,- sakė seniūnaitis Donatas Liepys, kuris žmonių prašymu perdavė surinktus parašus direktoriui.

 

Daug čia ir nepridursi, skaičiai kalba patys už save.


Karčių žodžių būsimai seniūnijos vadovei negailėjo ir Ruklos miestelio gatvėse sutikti rukliečiai, o kai kurie atsisakė kalbėti, baimindamiesi seniūnės “keršto”. “Ši ponia laiko save viršesne už kitus, paprastus žmones laiko bomžais ir valkatomis, tą mums į akis pasakė, kai agitavo už save prieš seniūnaičių rinkimus”, - neslėpė Angelė (vardas pakeistas ir autoriui žinomas). “Kokia ji seniūnė, jei su visais susipykus, visas namas žino apie ją”,- nepasitenkinimo neslėpė ir sutiktas Remigijus (vardas pakeistas ir autoriui žinomas). Iš sutiktų žmonių teko išgirsti ir kitokios įvairios neigiamos nuomonės ir karčių žodžių būsimos seniūnės atžvilgiu.


Apie būsimą savo vadovę nuomonę išsakyti sutiko ir seniūnijos vyriausioji specialistė Dovilė Survilaitė. “Niekada viešai nekalbėjau ir nereiškiau savo nuomonės, bet matyt šį kartą viskas kitaip. Per pastaruosius paskutintus metus, kai liko laisvos seniūno pareigos, su šiuo asmeniu teko susidurti ne kartą.

 

Sunku ką nors pasakyti apie žmogų, kuriam per metus du kartus tenka kviesti policiją. Kažkurį laiką nereaguoji, tikiesi, kad gal susivoks, kad toks elgesys, kurį demonstruoja vadovo pareigų siekiantis žmogus, nederamas, bet kai visos ribos peržengiamos, tuomet tenka kreiptis į pareigūnus.

 

Kad ir paskutinysis įvykis, kai V. A. Karoblienė prie seniūnijos užblokavo mano automobilį, sąmoningai trukdė man į jį patekti ir visaip tyčiojosi. Už tai ji buvo policijos patraukta administracinėn atsakomybėn ir nubausta. Tai štai toks naujos seniūnės portretas”, - pasakojo D. Survilaitė.


Tačiau tautos nuomonė ir į valstybės tarnautojo pareigas skiriamo asmens elgesys valdžiai nė motais, Vilma Akvilė Karoblienė seniūnės pareigas pradėjo eiti jau kovo 27 dieną.


Pasigilinus į šią situaciją plačiau, akivaizdu, kad Savivaldybės valdžia eilinį kartą žaidžia savo politinius žaidimus ir toliau kiršindama Ruklos gyventojus tarpusavyje. Kaip pavyko išsiaiškinti, jau prieš metus, V. A. Karoblienė vietos gyventojams viešai gyrėsi, kad valdžia jai pažadėjo “seniūno vietą”, jei jinai “susitvarkys” su buvusiu seniūnu (G. Jasiulioniu, aut. p.).

 

Deja, “tvarkytis” neprireikė, nes buvęs seniūnas buvo išrinktas į Savivaldybės tarybą, nors prieš jį buvo rengiama ne viena politinė provokacija, net sukurta iniciatyvinė grupė “Tiesos ištroškę”, kurios pirmosiose gretose stovėjo ir pagrindiniu smuiku grojo ta pati V. A. Karoblienė. Akivaizdu, valdžia šį sykį pažadą ištesėjo, seniūno vietą V. A. Karoblienė “už nuopelnus” gavo. Tik įdomu ar ilgam. Sprendimą priims teismas.


Iš šios “karštos” šiandieninės situacijos matyti, kad Ruklą drebins dar ne vienas skandalas. Jonavos rajono savivaldybės mero M. Sinkevičiaus elgesys visiškai neatsakingas, net ir tokiu sudėtingu metu, pasaulį krečiant epidemijai, valdžia ir toliau Rukloje kursto intrigas, o nuo jų kenčia visa Ruklos bendruomenė.

Jonava.INFO