į pradžią turinys susisiekite  
NAUJIENOS
2021-01-02. POLITIKA - NE ŠACHMATAI

 Ramūnas Karbauskis:

 

                           Politika - ne šachmatai


[♟] Partija, kurią reikia žaisti ne pagal šachmatų taisykles.
Kaip profesionalus šaškininkas suprantu, kad problema ne profesionalios šachmatininkės, Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen atmintyje. Tiesiog ji nelabai supranta, kad politika - tai ne šachmatai ir, padarius vieną klaidingą ėjimą, jo pasekmių negalima panaikinti tolimesniais ėjimais.


Seimo Pirmininkė šiandien naujienų portale 15 min.lt sako:
„Manyčiau, kad pagrindinis palikimas ir yra, deja, tas, kad nebuvo pasiruošta rudeniui, nebuvo pasiruošta antrai COVID-19 bangai.“
(https://www.15min.lt/.../v-cmilyte-nielsen-apie...).


Verta perskaityti visą šiandien paskelbtą pokalbį su ponia Viktorija, nes tai geras pavyzdys, kaip bandoma kurti naują propagandinę žinutę. Seimo Pirmininkė labai aiškiai išdėsto mintį, kad dėl visko kalta buvusi valdžia, bet tai gali įtikinti tik tuos, kas negirdėjo, ką Viktorija Čmilytė-Nielsen kalbėjo rugsėjį.


Dabar primenu gerbiamai Viktorijai jos pačios rugsėjo mėnesį tiesioginiame LRT eteryje pasakytus žodžius.


V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad dabar jau galima užtikrintai sakyti, jog visuotinis karantinas buvo perteklinė priemonė. „Tai galima tvirtinti, nes žiūrint į kovo mėnesio skaičius ir į dabartinius skaičius, akivaizdu, kad situacija yra nė kiek negeresnė, tačiau elgiamės visiškai kitaip, kur kas laisviau. Mane stebina šios Vyriausybės veiksmuose nuoseklumo stoka“, - teigė liberalų lyderė.


(https://www.lrt.lt/.../kandidatai-i-premjerus-pazere...)
Profesionalios šachmatininkės niekaip negali įtarti atminties trūkumu, tad kyla logiškas klausimas, kada ponia Viktorija sakė, ką iš tiesų galvojo. Juk negalima kaltinti valdžios nieko nedarius, kada prieš kelis mėnesius tą pačią valdžią kaltinai padarius per daug - įvedus karantiną.


Atsakymas akivaizdus, ponia Viktorija išlieka šachmatininke ir visada daro geriausią ėjimą susidariusioje situacijoje, bet.... nesivargina sekti, kad jos skirtingu metu išsakomos mintys neprieštarautų viena kitai.


Būčiau neteisus sakydamas, jog toks elgesys, kada kelių mėnesių bėgyje teigiami visiškai priešingi vienas kitam dalykai, būdingas tik poniai Viktorijai. Tai tapo visos prokonservatoriškos propagandos esme.


Kaltinti mirtimis buvusią valdžią, kada prieš kelis mėnesius kaltinai tą pačią valdžią įvedus karantiną - mažų mažiausia žema.


Nauja valdžia rinkimų metu šnekėjo apie kažkokį naują kovos su COVID-19 planą, 130 žingsnių programą. Kur tai dingo? O gal iš viso tokio plano nė nebuvo ir apie jį pameluota tiek Prezidentui, tiek Lietuvos žmonėms? Ponia Viktorija, Jūs šnekate apie gerėjimo tendencijas remdamasi savaitgalio duomenimis, o išėjus Jūsų straipsniui paaiškėja, kad susirgimų skaičius rekordinis. Ar tai ne jūsų Vyriausybės veiksmų pasekmė, kuomet išsigandę dėl valstybės uždarymo žmonės suplūdo į prekybos centrus?


Jūs, ponia Viktorija, dabar ne prie šachmatų lentos. Jūs esat Seimo Pirmininkė ir žmonės iš Jūsų tikisi ne propagandos ar kaltinimų, o konstruktyvaus darbo ir racionalių sprendimų. Deja, apgailestaujant reikia pripažinti, kad Jūsų pasirinkta taktika yra apgailėtina. Vieninteliai sprendimai, kuriuos padarė nauja valdžia yra papildomi žmonių judėjimo draudimai ir verslų uždarymas, kurie, objektyvumo dėlei, nėra COVID-19 platinimo židiniai.

 

Kuo dar užsiimate – tai, užuot per visas žiniasklaidos priemones apeliavus į žmonių atsakomybę ir kvietus pasitikėti daromais sprendimais, vykdomas pastovus žmonių gąsdinimas, kad jiems nesielgiant „gerai“, jūs juos nubausite, kad ir komendanto valanda ar nepaprastąja padėtimi. Tokie dalykai neveikia. Tą rodo ir esama situacija, kuri blogėja – infekcija plinta. O ir patys tą matydami, bandote jau atsiriboti nuo nepaprastosios padėties skelbimo, apie kurį ką tik garsiai kalbėjote.


Laimei, prasidėjo bent jau medikų vakcinavimas. Juk didžiausia rizika buvo net ne lovų ar įrangos trūkumas medicinos įstaigose, o gydytojų trūkumas. Vartoju būtąją nuosaką, nes jau turime vakciną ir gydytojų saugumo problema išsisprendžia. Tikrai, kaip Jūs rugsėjo mėnesį, nesiūlau atšaukti karantino, tiesiog būtina susikoncentruoti į tai, kas mums turi padėti.


Pirmiausia, turime leisti dirbti visiems verslams, nes pasaulinė kovos su COVID-19 patirtis rodo, jog ne mažmeninės prekybos, aptarnavimo sektoriuje sparčiausiai plinta viruso židiniai. Įmonių savininkai ir vadovai daro viską, kad apsaugotų darbuotojus ar klientus nuo galimybės užsikrėsti virusu. Vienintelį kartą galėčiau sutikti su Jūsų mintimis išsakytomis rudenį, jog reikia pasitikėti verslu, nors dabar tas Jūsų pasitikėjimas kažkur prapuolė.


Antra, nebevartokime policinių priemonių, kurios akivaizdžiai neduoda laukiamo poveikio, o bandykime visomis priemonėmis įtikinti žmones būtinybe saugoti vieni kitus. Pasitikėti sprendimais, kurie priimami.


Trečia, turime sutelkti pastangas į skiepijimo tempus, rizikos grupes, potencialius viruso plitimo židinius.


Ketvirta, turime siekti, kad Europos Sąjungoje ir visame pasaulyje atsirastų kitokios sąlygos kelionėms tiems, kurie pasiskiepijo nuo COVID-19. Tai būtų milžiniška motyvacija visuomenei skiepytis.


Penkta, turime nustoti priešinti visuomenę kaltindami vieni kitus, nes tai skatina žmones nepasitikėti valdžios sprendimais ir nesilaikyti rekomendacijų.


Kalti esame visi, bet tik tiek, kiek nesugebame suvokti, ką turime padaryti saugodami vieni kitus. Sunku ko nors prašyti, lengva kaltinti. Aš Jūsų, ponia Viktorija, nekaltinu, tiesiog prašau, nebekaltinkite ir Jūs kitų tuo, ko nėra, ypač kai pati akivaizdžiai mus kaltinote dar rugsėjo mėnesį tuo, ką dabar sakote, kad neva nepadarėme.


Jei Jums reikia kalčiausio, aš sutinku juo būti, bet pažadėkite rimtai pasvarstyti mano pasiūlymus.
             Būkite sveiki!