į pradžią turinys susisiekite  
NAUJIENOS
2022-08-21. ATOMINĖS ELEKTRINĖS PASAKA

Vaida Pranarauskaitė

 

 Atominės elektrinės pasaka


"VAE projektas atitiks pačius griežčiausius standartus. VAE bus užtikrinama japoniškų darbų kokybė" - tokiomis žinutėmis prieš gerą dešimtmetį buvo užtvindyta ne viena visuomenės informavimo priemonė.


Ir prieš kelias dienas Energetikos ministras Dainius Kreivys viešai apgailestavo, kad Lietuva taip ir nepasistatė planuotos atominės elektrinės. Ir dar suskėlė bajerį, kad "Jeigu turėtume Visagino - nebūtų Astravo".


Taigi, gerbiami konservatoriai, noriu priminti konkrečias priežastis, kodėl 2012 metais spalio 14 d. net 62,68 proc. Referendume balsavusiųjų nepritarė Visagino atominės elektrinės statybai ( iš viso tądien balsavo 52,58 proc. turinčių teisę balsuoti Lietuvos gyventojų):

 


1. Buvo pasirinktas nesaugus ir santykinai neefektyvus ABWR tipo reaktorius, kurio tuo metu visas pasaulis jau atsisakė. Branduolinių reaktorių galios išnaudojimo koeficientas 2001-2010 metais siekė tik 61,2 proc. ir todėl M. Nagevičius, Lietuvos energetikos konsultantų asociacijos prezidentas, viešai suabejojo, ar verslo plane priimamos 85-92 proc. galios išnaudojimo koeficiento reikšmės nėra pernelyg optimistinės. Juo labiau, kad pasaulyje tuo metu veikusių ABWR reaktorių buvo tik keturi.


Tuo metu buvo populiarūs PWR reaktoriai, kurių vidutinis koeficientas siekė 77-87 proc. ( matavimai vyko Tokahama, Sendai, Ikata, Genkai, Tomari AE).


  2. Viešai buvo įvardijama 18 ct/kWh kaina, tačiau tiek politikai, tiek specialistai teigė, jog daugybė kainos sudedamųjų dar nebuvo įskaičiuota. Pavyzdžiui, milžiniški ir ilgai trunkantys atominės elektrinės uždarymo kaštai. Antai Ignalinos AE energetiškai sustabdyta buvo dar 2009 m.gruodžio 31 d., o visus uždarymo darbus planuojama baigti iki 2038 m. Šiuo metu čia darbuojasi 1645 darbuotojai.
 
Be to, dar turėjo būti įvykdytos kitos sąlygos: nebrangstantys statybos darbai (projekto vertė siekė apie 12,8 mlrd. litų), pastovi branduolinio kuro kaina, be pertraukos gaminamas maksimalus galimas energijos kiekis...


  3. Atominės elektrinės statyba būtų užtrukusi ne vienerius ar kelerius metus. Neaišku, ar jos statyba būtų buvusi sklandi ir užbaigta 2020 metais. Antai, vėlavo "Hitachi" reaktorių įrengimas Taivanyje, o 2018m. Anglesio saloje, Didžiojoje Britanijoje, buvo užšaldytas atominės elektrinės statybos projektas neribotam laikui. "Hitachi", įsigijusiai Didžiosios Britanijos bendrovę "Horizon Nuclear Power" 2012 metais, nepavyko pritraukti Japonijos investuotojų. 
 
O Suomijos AE statanti Prancūzijos kompanija branduolinį reaktorių turėjo paleisti dar 2009 metais, tačiau statybos pabaiga buvo nukelta net į 2014 metus.


Be jokios abejonės, sprendimui įtakos turėjo ir katastrofa Fukušimoje, kur buvo naudojamas būtent šio tipo reaktorius, ir fiksuoti šio tipo reaktorių gedimai Hamaoka ir Shika atominėse elektrinėse. 


  4. Apsisprendimui įtako turėjo ir pačios japonų kompanijos viešas prisipažinimas, kad jų tikslas - tik parduoti Lietuvai reaktorių, jį pastatyti ir prižiūrėti, nes kai įrangos pardavėjas privalo būti ir akcininkas, projektas "yra netvarus". 
 
Priminsiu, kad iš pradžių buvo skelbiama, kad strateginis investuotojas "Hitachi" planuoja turėti 20 proc. akcijų.


  5. Tuo metu buvo paviešinta Premjero Algirdo Butkevičiaus pozicija, kad "nauja atominė elektrinė būtų statoma tik įrodžius jos ekonominį naudingumą ir įvertinus galimą ekologinę žalą". 
 
Buvo sudaryta darbo grupė ir prieita išvados, jog tuometinis "Visagino atominės elektrinės projektas tokiomis sąlygomis, kokios yra šiame projekte, Lietuvai būtų per brangus, jo tęstinumas galimas tik įgyvendinus papildomas sąlygas". 


Be to, Lietuvai niekaip nesisekė sutartine forma įteisinti regioninių partnerių - Latvijos ir Estijos - partnerių dalyvavimą šiame projekte. 


  Ir galiausiai, 2011 m. spalio mėn., t.y. metais anksčiau nei pas mus vyko referendumas, UAB "Atomstrojeksport" ir Baltarusijos valstybinė įmonė "Atominės elektrinės statybos direkcija" sudarė sutartį dėl Astravo AE statybos.
 
Tad, apibendrinant, galima padaryti tik tris išvadas:


1. Ministras Dainius Kreivys skelbia tikrovės neatitinkančią informaciją ir ja tarsi siekia pridengti savo komandos nenorą ar negebėjimą spręsti iškylančias dabartines problemas;


2. Aktyviai socialiniuose tinkluose mus bandoma užliūliuoti pasakėle, kad jei būtų vykusios naujos elektrinės statybos, šiandien viskas būtų gerai...


3. Už sprendimą nestatyti Visagino AE pasisakė daugybė mokslo žmonių, tuometinės valdančiosios LSDP atstovai, galiausiai, ir Lietuvos žmonės referendumo metu, tad niekaip nesuprantu, kodėl konkrečiai kaltas tik Ramūnas Karbauskis... 


 Ir pabaigai. Čia tas retas atvejis, kai džiaugiuosi, jog yra visagalis internetas, kuris padeda detaliai atsekti net dešimties senumo metų įvykius...O mes, jo naudotojai, atidžiai tikrinkime socialiniuose tinkluose skleidžiamą informaciją!


Informacijos šaltinis: https://www.lrt.lt/.../kreivys-apie-taip-ir-neiskilusia...

 

 

Ramūno Karbauskio nuomonė:

 
Valdžia meluoja, nes melas yra viskas, ką ji sugeba ?


Nelengva įsivaizduoti, kokį nekompetencijos ir melo dugną gali pasiekti šita valdžia. Prasidėjus problemoms su Perlo energija, valdžios atstovai pradėjo meluoti, neva jie su sprendimu liberalizuoti elektros energijos rinką nėra susiję.


Tenka priminti, jog reikalavimas liberalizuoti elektros energijos rinką yra įrašytas Europos Sąjungos reglamentuose ir priimdamas šį sprendimą Seimas balsavo vienbalsiai.


O problemas, vykdant šį procesą, užprogramavo tik šios valdžios negebėjimas reaguoti į pasikeitusias aplinkybes, kada elektros energijos kainos ėmė stipriai kilti. Valdžia privalėjo užtikrinti elektros vartotojų apsaugą, taikant papildomus reikalavimus elektros rinkos dalyviams arba tiesiog laikinai sustabdyti elektros rinkos liberalizavimo procesą.


Nei vieno, nei kito šita valdžia nepadarė, o Premjerė sugebėjo apkaltinti pačius elektros energijos vartotojus, neva nesugebėjusius įvertinti galimų rizikų. Valdžia eilinį kartą pasirodė apgailėtinai, o negebėdama atrasti tinkamos komunikacijos, sugalvojo sprendimą - meluoti toliau ir kaltinti kitus.


Buvo pradėta skleisti melą, neva situacija būtų kitokia, jei būtų pastatyta Visagino atominė elektrinė ir kaltas Karbauskis, kuris prieštaravo jos statyboms.


Pirmiausia, Visagino atominė elektrinė dar nebūtų pabaigta statyti. Puikiai matome kitų pradėtų statyti atominių elektrinių situaciją. Antra, jos statybos būtų gerokai pabrangusios, nuo pirminio skaičiavimo ir tas pabrangimas būtų skaičiuojamas kartais.

 

Trečia, elektros energijos savikaina atominėse elektrinėse yra didesnė, nei energijos

gaunamos iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Ketvirta, Visagino atominė elektrinė buvo projektuojama su vienu 1,2 GW galingumo reaktoriumi, o tai tėra nedidelė dalis planuojamų galingumų iš atsinaujinančios energijos šaltinių.

 

Penkta, atominė elektrinė būtų padidinusi mūsų priklausomybę nuo Rusijos. Ji būtų prijungta prie jau esamos elektros perdavimo infrastruktūros, kuri priklauso Rusijos valdomam BRELL žiedui.


Techniškai būtų buvę pakankamai sudėtinga perduoti elektros energiją į kaimynines šalis dėl pernelyg silpnų jungčių, kurios nepriklausytų BRELL žiedo infrastruktūrai. Bet valdžia apie tai tyli.


Vien saulės energijos artimiausiu metu planuojama instaliuoti 2 GW galios parkus. Jau nekalbant apie vėjo jėgaines, kurių galia keletių metų bėgyje viršys 6 GW. Ir visa tai bus padaryta be jokių valstybės investicijų.


Tie, kurie dabar bando meluoti visuomenei, ima teigti, jog tai būtų pastovi galia, kurios neužtikrina nei saulė, nei vėjas, bet jie sąmoningai nutyli, jog tą problemą išspręstų rekonstruota Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė, didelės elektros energijos kaupimo sistemos, žaliojo vandenilio panaudojimas…


Valdžia drįsta žmonėms pasakoti, kiek būtų kainavus Visagino atominės elektrinės energija, o to realiai pasakyti šiandien yra neįmanoma nežinant, kiek realiai būtų kainavęs tokios elektrinės pastatymas, jau nešnekant apie jos uždarymo kaštus, kurių niekas niekada nebandė skaičiuoti, nes tai dar didesnė suma, nei atominės elektrinės pastatymas. Ir net Europos Sąjunga mums nepadėtų jos uždarinėti, kaip padeda uždaryti Ignalinos atominę elektrinę ir pabaigos tam procesui dar nematyti.


Ir nebebandydamas toliau analizuoti viso absurdo, kurį skleidžia energetikos ministras Dainius Kreivys, noriu visų Lietuvos žmonių paklausti, ar norėtume kasdieną skaityti pranešimus apie grėsmes, jei rusų agresoriai imtų grasinti Visagino atominės elektrinės saugumui.


Manau, kiekvienas privalome suprasti, kad įvykiai Zaporožės atominėje elektrinėje Ukrainoje, kur rusų agresoriai sukelė realią atominės katastrofos grėsmę visai Europai, yra atsakymas, kad Tauta referendume priėmė teisingą sprendimą dėl Visagino atominės elektrinės.


Nepaisant visų absurdiškų valdžios teiginių, apie menamai galimą Visagino atominės eletrinės naudą, turime suprasti, kad tokios elektros energijos kainos susiklostė dėl Rusijos agresijos Ukrainoje, o to pasekmė- visa Lietuva dabar gyventų realios grėsmės sąlygomis, jei turėtume veikiančią Visagino atominę elektrinę ir tai jau nebebūtų elektros energijos kainų klausimas, o grėsmė visos valstybės nacionaliniam saugumui.


Mūsų valdžiai reikia nustoti meluoti ir pradėti realiai rūpintis elektros energijos generacijos didinimu. Turime visas galimybes apsirūpinti pigia energija iš atsinaujinančių energijos šaltinių - vėjo, saulės, biometano, tačiau šita valdžia nepajėgi vertinti situaciją ir rūpintis tuo, kas realiai reikalinga, kad Lietuvos žmonės už elektros energiją mokėtų mažiausiai Europoje.


Pats ruošiuosi prie to prisidėti darbais, plėtojant vėjo energetiką, biometano gamybą ir pagaminant elektros energiją gerokai pigiau, nei tai būtų dariusi Visagino atominė elektrinė.